ISTANBUL
Eminönü

Område

Eminönü består av tette smågater med butikker på gateplan, og boliger i øvre etasjer. Det er mange små bygg som er gjort om til hoteller, og mange av hoteller har bare et få tall rom per etasje pga plass mangel. Det er delvis trange fortau, og mange personer på den så det hender at noen velger å gå på veien, men da er det viktig å følge med på trafikken. Når vi var der, var det ganske stille pga pandemien,  og de fleste butikkansatte og restaurant ansatte jeg slo av en prat med, informerte at trafikken er mer enn halvert sammenlignet med før COVID19.

Det finnes mange løse katter og hunder som streifer rundt i område, men ikke vær redd, de er snille som lam. De fleste har "merke" eller "tagg" på øre og er registrert. Jeg ble også informert fra de lokale om at alle disse dyrene får medisiner og nødvendige sprøyter for å hindre sykdommer. Har du spist mat et sted, ta gjerne med rester for å mate disse dyrene, det setter de pris på.

Sultan Eyüp (Hazrat Abu Ayub Al-Ansari)

Cirka 20 minutter med bil fra Sirkesi (når det er god flyt i trafikken) kommer du til en ny verden. Fra moderne tyrkere i Istiklal/Eminönü og Karaköy hvor du ser ganske europeisk livsstil og klesstil, kommer du til mer konservativ område med klesstil som er litt mer anstendig. Vi tippet av dette var av respekt for Sahaba Hazrat Abu Ayub Al-Ansari, at folk ville gå anstendig kledd i område han er begravd. 

Uheldigvis var det mange grav og områder men skiltingen var ikke godt nok til å lese historien hvem som var begravet hvor. Det var lett å komme seg til gravestedet til Ayub Al-Ansari.

Det virker som det var flere høytstående personligheter begravd rundt i område der, men vi vet ikke da skiltingen var på tyrkisk, men det var mange som gikk rundt og leste "Fatiah" på gravene, og vi følgte etter.

Noen YOUTUBE kjente spisesteder i Eminönü

Nusr.Et (Grand Bazaar)

Nusret ofte kjent som #Saltbae startet som en enkel restaurant, til en rik mann spiste der og likte maten, og valgte å investere i Nusret for å utvide restauranten. I dag har Nusret restauranter verden over, og regnes som en av de mest eksklusive i verden. Restauranter i Dubai, New York, Storbritannia etc går fulle og maten koster skjorta.. ikke bare en vanlig H&M Skjorte, men gjerne en designer skjorte.

I Grand Bazaar er prisene litt mer overkommelige. I forhold til prisene vi har sett på nett, koster ikke en rett 150£. Her spiste vi en familiemiddag til rundt 2000 kroner, men vi valgte ikke rettene med "Gullfolie"

Det er mange kjøttretter, og lite med grønsaker å velge mellom. Du kan få pommes frittes eller noen småretter med sopp med din Steak eller egen Salatbolle. Men maten er verdt pengene for den som er glad i kjøtt.

Dönerci Sahin Usta (Grand Bazaar)

Det finnes mange "gatekjøkken" i område, men Sahin (Uttales Shaheen) i Grand Bazaar skilles seg ut ved at de har veldig forenklet meny. Det er kun Doner i pitabrød du kan velge, men salat og løk, og i drikke kan du velge Ayran. Ingen dressing!

Kjøttet er saftig, og jeg følte at man nesten ikke ble mett med 1 doner. Det var alltid kø utenfor. Det er ingen sitteplasser, men likevel vil folk ha en smakebit. Jeg får vann i munnen bare jeg tenker tilbake på det.. Så det er verdt en tur innom.

Det er høyt etterspørsel, men når Døner rullen er utsolgt stenger de butikken og går. De har en policy at de ikke setter på nytt rull og selge mer.

Så hvis du vil smake på denne, gå gjerne tidlig på dagen, fordi rundt 16-17 tiden kan de være utsolgt og stengt.

Ali Ustan Cig Köfte (Sirkesi)

Han har åpnet opp en liten butikk i nærheten av Sirkesi krysset i en liten sidegate. Bare spør noen "Ali Usta Chi Køfte" så vil de peke deg i riktig retning.

Ali Usta ble populær pga dramatisering, han og medhjelper driver alltid og krangler, og medhjelper får en god del kjeft, og en dask eller to i løpet av dagen også.

Men maten som er vegetar, laget av Cig Köfte (Uttales Chick Køfte) er laget av forskjellige linser, serveres i flatbrød eller salat blader med forskjellige sauser. Du kan velge en som er klassisk tyrkisk, og en som er litt mer krydret for litt mer sterkere smak.

Det koster lite og starter fra 5 - 7 TRY, og passer som en snack mens du går forbi, men dette er ikke maten jeg ble mett av.

Her kan det ofte være kø, så bruk heller det som sen frokost eller tidlig lunsj når du er i område.

På jakt etter det beste bilde

Det er mange bilder som florer på sosiale meder fra hustak i Istanbul der du har utsikt over byen, med klassisk møbeloppsett og fugler i bakgrunnen. Det er tjenester som proffe fotografer tilbyr og ikke et sted du kan bare gå og ta bilder.  - Vi har ikke funnet det i allefall.

Det er mange gateselgere som holder plakater over slike bilder og prøver å lokke deg. Vi fant en tak-restaurant som hadde laget et hjørne du kunne ta bilde. Det ville koste deg 100 Euro. Det var ikke slik at du kunne sitte der og drikke te og kose deg, neida, du skulle bare ta bilde... selv, (de hadde ikke fotograf heller). 

Vi klarte å forhandle prisen ganske mye ned, og tok noen familiebilder. Himmelen var helt tomt for fugler også, så vi spurte hvor er måkene, så sier han.. ja det kan jeg Photo shoppe for så så mye ekstra. 

- Så tipsmessig, havner du et slik sted, ta med brødsmulig for å samle fulger.