Område

Eminönü består av tette smågater med butikker på gateplan, og boliger i øvre etasjer. Det er mange små bygg som er gjort om til hoteller, og mange av hoteller har bare et få tall rom per etasje pga plass mangel. Det er delvis trange fortau, og mange personer på den så det hender at noen velger å gå på veien, men da er det viktig å følge med på trafikken. Når vi var der, var det ganske stille pga pandemien,  og de fleste butikkansatte og restaurant ansatte jeg slo av en prat med, informerte at trafikken er mer enn halvert sammenlignet med før COVID19.

Det finnes mange løse katter og hunder som streifer rundt i område, men ikke vær redd, de er snille som lam. De fleste har "merke" eller "tagg" på øre og er registrert. Jeg ble også informert fra de lokale om at alle disse dyrene får medisiner og nødvendige sprøyter for å hindre sykdommer. Har du spist mat et sted, ta gjerne med rester for å mate disse dyrene, det setter de pris på.

 ​TIPS! - GÅ ISTEDENFOR Å TA DROSJE..

Det er lettest å ta trikk mellom stedene, da det finnes mange en-veis kjørte gater i Eminönü. Veldig ofte vil det derfor være raskere å ta trikken eller gå, enn å vente på taxi. Det er for det meste ujevn terreng, og du kan møte på opp/nedover bakker på veien. Det er derfor viktig å ha gode sko.

Ofte når jeg sjekket veien på Google Maps, så viste det seg at det var for eksempel 15 minutter å gå, men  25 minutter med bil pga rush-tid eller en-veis gater...

Noen av Eminönüs gratis severdigheter innenfor gå avstand

Grand Bazaar & Spice Bazaar

I historiske Istanbul er det to berømte bazaarer / markedsplasser som var under tak og i bruk året rundt. Grand Bazaar er litt større, og ligger midt i Eminönü, mens Spice Bazaar ligger nærmere kanten mot broen til Karaköy.

Har du sett den ene, har du sett den andre. Fordi konseptet har endret seg fra gamle tider, nå er disse rettet mer mot turister, men ting som suvenir butikker, falske merkevarer, sjal, tyrkiske kryddere, perfymer etc.

Og du trenger ikke flere timer, fordi det er samme typer butikker som gjentar seg mens du går bortover. Det er mange butikker som har gjort om butikken til foto-studio med lamper og de tar betalt hvis du skal ta bilder der.

I begge bazaarene var det samme type butikker, så ta gjerne tur innom en av disse.. Anbefaler Grand Bazaar da det er større, og det er populære spisesteder i nærheten. (Se lenger ned)

Husk å prute... masse!

Haga Sofia & Blå Moske

De klart mest annerkjente landmerkene til Istanbul er disse to. Her kan du få en innblikk i historien og oppleve arkitektur fra gamle dager.

Jeg skal ikke legge meg dypt inn på historien, noe hjemmelekser må man gjøre selv, men Tyrkia har satt store ressurser inn på rehabilitering av disse. 

Faktisk var Blå moskeen stengt når vi var der, med stillaser rundt minarene (Tårn). Haga Sofia har blitt gjort om til Moske, men de har valgt å ikke male over figurer av Jomfu Maria, og Jesus. Isteden har de satt et duk/gardin over disse figurene langs taket i hoved hallen.

Rett utenfor blå moske er også gravstedet for Sultan Ahmet, en av de første store Ottomanske keisere. Det er egen inngang, og folk går gjerne rundt og leser Fatiah.

Husk å ha på anstendig klær, da dette er fungerende moskeer... Shorts er 
no-go! Du kan kjøpe Sjal utenfor før du går inn. Turister blir bedt om å forlate stedet når det er tid for bønn.

Gülhane Park

Blomsterhagen Gülhane Park ligger et steinkast unna Haga Sofia. Faktisk hvis du bor i Sirkesi/Gulhane område må du passere denne på vei til Haga Sofia.

Parken byr på gode foto muligheter  og avslappet atmosfære. Her vil du også finne selgere med handlevogner som selger snacks som grillet mais, kastanje nøtter osv.

Fortsetter du gjennom parken, vil du finne rester etter ruiner fra Rommertiden spredt rundt.

Noen av Eminönüs betalte severdigheter innenfor gå avstand

Topkapi Palace

Gjennom Gulhane park har du Ottomanske Topkapi Palace som viser livsstilen til Ottomanske keisere.

Denne har flere deler, og du kan velge å kjøpe tilgang til hele palasset, eller bare deler av denne. Når vi kom dit var det lite tid igjen til det stengte, og vi valgte derfor å kun kjøpe tilgang til museum med Islamske historiske relikvier. 

Ottomanske boligen viser deres  luksus livsstil, og dekor i deres tilværelser, mens musem delen har fortsatt artikler fra deres seiere, og relikvier fra deres kongedømme.

Pristabellen er variabel i forhold til hvilken del du skal kjøpe, og det er forskjellige priser for turister og tyrkiske borgere. - Tenk rundt 350TRY per pers.

Bosphorus båt-tur

Bosphorus strede er en tynn kobling mellom middelhavet og svartehavet og er veldig trafikkert vei for båter og lasteskip. Å ikke ta en båt-tur her vil være som å dra til Kairo og ikke ta en båt-tur på Nilen.

På dagtid er det mange båter som går over stredet til andre siden av kontinentet (Asia), og det er noen som tilbyr rund-turer også. På kvelden kjøper folk gjerne en pakke med middag og underholdning.

Vi kjøpte kveldscruise. Maten var god, og underholdning var forskjellige typer kulturelle dans.

Prisen per voksen var på EUR 35 for middagscruise, eventuelt kunne man kjøpe EUR 45 for middagscruise med alkohol per person. Prisen inkluderte transport til/fra hotell.

Basilica Cistern

Istanbul har fra gamle dager flere små og store sisterner der de i den tiden pleide å spare på regnvannet for å bruke i tørke perioder. Disse ble bygget av Rommere i 4. og 5. århundre.

Bacilica er en av de store og ligger i nærheten av Grand Bazaar. Den var desverre stengt for rehabilitering når vi var der, men det er nok av fine bilder fra den på nett for å bygge seg et inntrykk av hva man kan forvente å se.

Det er alternativt også mulig å  besøke Theodosius Cistern som ligger i samme område, denne besøkte vi. Den ligger i nærheten av Blå Moske, og er mye mindre, men den var satt opp med lyshow som viser animert historie til Istanbul. Det var rundt 100TRY per pers for Teodosius Cistern vi betalte i inngang.